Contacteer ons
Extra Containercapaciteit Antwerpen
Het complex project heeft een gelaagde overlegstructuur. Klik op het schema voor meer informatie.
De Task Force stuurt het complex project. Ze staat in voor de voorbereiding en ondersteuning van de besluitvorming door de Vlaamse Regering. Filip Boelaert (secretaris-generaal Departement Mobiliteit en Openbare Werken - Vlaamse overheid) is voorzitter.
In de Task Force zetelen het Departement Omgeving en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid, het Havenbedrijf Antwerpen en Maatschappij Linkerscheldeoever. De Gewestelijke Havencommissaris treedt op als waarnemer.
Het programmateam vormt de motor van het complex project. Het team zorgt er voor dat alle elementen van het onderzoek op elkaar afgestemd worden. Het bereidt de nodige documenten (bv. projectonderzoeksnota) en stappen in het proces (bv. publieke raadpleging, openbaar onderzoek) voor. Het programmateam bestaat uit deskundigen van de Vlaamse overheid (Dept. Omgeving en Dept. MOW), het Havenbedrijf Antwerpen en Maatschappij Linkerscheldeoever en de MER-coördinator.
Elk projectbesluit en elke omgevingsvergunning worden op hun beurt aangedreven door een projectteam. Dit bestaat uit vertegenwoordigers van de overheden die het project financieren, vergunnen en/of uitvoeren. Elk projectteam werkt het project inhoudelijk en technisch uit via thematische werkpakketten.
In de uitwerkingsfase worden de diverse organisaties gericht betrokken in thematische werkgroepen die voor hen relevant zijn of waarin ze inhoudelijk een verschil kunnen maken. Voor de projectbesluiten gaan (bestaande of nieuwe) werkgroepen aan de slag voor de thema's:
Daarnaast is er ook ruimte voor gericht bilateraal overleg met direct betrokken/getroffen actoren en externe deskundigen.
Van bij de opstart van het complex project ECA worden tientallen belangen- en sectororganisaties nauw betrokken in het actorenoverleg. Dit overleg is het klankbord voor de Task Force en voor de projectteams. De leden geven zo mee vorm aan het complex project ECA.
Het actorenoverleg bestaat uit actiegroepen en burgerbewegingen, overheidsinstanties (lokale besturen en diverse entiteiten van de Vlaamse overheid), sectororganisaties (landbouw, natuur, (haven)ondernemers, ...). De leden van het actorenoverleg krijgen voor elke proces- en onderzoekstap alle informatie steeds uit de eerste hand en kunnen op cruciale momenten in het project inspreken.